wydawnictwo-triglav

Wybierz swój język

Przy słowiańskim stole, czyli kulinaria wczesnego średniowiecza

Autor:
Oprawa:
miękka
Liczba stron:
86
Ilustracje:
tak
Wyczerpany

Szczecin 2010

"Stół tam jest zawsze pełen wszystkiego, co potrzebne do picia i jedzenia..."
pisał Herbord w XII w. O tym właśnie traktuje ta książka.

"Chcesz poznać smaki potraw jadanych tysiąc lat temu? Przeniesiemy Cię w czasy pierwszych Piastów i pokażemy jak wyglądała wtedy kuchnia od ... kuchni.

Nowatorski poradnik dla rekonstruktorów i nie tylko, zestawiający wyniki badań kilku dyscyplin nauki, pozwalający na opisanie kulinariów Słowian Zachodnich we wczesnym średniowieczu.  W przystępny sposób przedstawiono dane archeologiczne, etnograficzne, opinie antropologów, oraz teksty źródłowe i skonfrontowano je z eksperymentami archeologicznymi.

Dowiesz się jakich wówczas używano składników, jak je przechowywano i obrabiano, które sprzęty wykorzystywano do przyrządzania posiłku i jaki mógł być tego efekt.

Szereg ciekawostek, w tym rekonstrukcje przepisów zainteresują także odbiorcę spoza środowiska odtwórców, a być może zainspirują do samodzielnego komponowania potraw i prowadzenia własnych doświadczeń. A to dopiero początek."